סקירה מאקרו כלכלית
ישראל והעולם
17 בנובמבר 2024
נקודות מרכזיות
ישראל
- אינפלציה: מדד המחירים מתייקר באוקטובר בהתאם לצפי, אבל מחירי הנסיעות לחול מזנקים ב-17.2% ומרבית הסעיפים מתייקרים. כלומר, האינפלציה תיוותר בכותרות עוד תקופה
- מדיניות מוניטרית: סביבת האינפלציה ואי הודאות במשק לא יאפשרו לבנק ישראל להפחית את הריבית בשבוע הבא (ב-25/11)
- האפיק הממשלתי – רמת הסיכון של המשק נותרת גבוהה למדי וכך גם של האפיק הממשלתי. להערכתנו, הסיכון באפיק יוותר גבוה, כל עוד רמת העימות בעיינה, והוצאות הביטחון עצומות.
- טווחים קצרים עד בינוניים – משקל ניטרלי. עדיין יתרון לאפיק הצמוד הקצר והבינוני. ריבית בנק ישראל צפויה להיוותר ללא שינוי ומספקת עוגן, לעומת הפחתות ריבית בעולם.
- טווחים ארוכים – משקל חסר. פוטנציאל להפסדי הון בטווח הקצר.
האפיק הקונצרני – מרווחי האשראי צרים למדי ומתכווצים. ישנה עדיפות לאיגרות קונצרניות איכותיות (תזרים איתן – סיכון מנפיק) ובמח"מ קצר עד בינוני
הכלכלה העולמית
- נתונים שוטפים לכלכלה האמריקאית מצביעים על כך שזו נמצאת במסלול צמיחה טוב
- אי לכך, האינפלציה די דורכת במקום והבנק המרכזי יהיה זהיר עם הפחתות הריבית בעתיד
- הכלכלה הסינית מספקת נתונים מעורבים והשווקים במזרח חוששים ממגבלות סחר
השבוע במרכז
מחירי הנסיעות לחול וטיסות בארץ התייקרו בשנה באחרונה בכ-6%
הכלכלה המקומית
גירעון הממשלה התכווץ קלות, אבל רחוק מהיעד
באוצר המתינו בסבלנות לכך שאוקטובר 2023, חודש פתיחת המלחמה, ייצא מהחישוב של הגירעון ב-12 החודשים האחרונים, הואיל והיה גירעוני מאוד. פועל יוצא של כך הוא ירידה משמעותית בגירעון על פני 12 החודשים האחרונים (נובמבר 2023 עד אוקטובר 2024). ואכן בכיוון צדקו באוצר. הגירעון בפעילות הממשלה ב-12 החודשים האחרונים שהסתיימו באוקטובר ירד ל-7.9% מהתוצר, לעומת 8.5% מהתוצר בספטמבר (ו-8.3% באוגוסט).
אם ניקח שחשבון שגם בחודשים נובמבר ודצמבר 2023 נרשם גירעון גדול, הרי שקיים סיכוי סביר להתמתנות נוספת של הגירעון בחודשיים שנותרו עד סוף השנה. עם זאת, אין ספק כי באוצר לא יעמדו ביעד הרשמי של הגירעון, 6.6% מהתוצר ב–2024.
יתר כן על, האוצר מתכוון להגיש בימים הקרובים הצעה להגדיל את ההוצאה ב–2024 ב–32 מיליארד שקל — על רקע עיכוב בהעברת כספי הסיוע האמריקאי, הצורך במימון המלחמה בצפון וגידול בלתי-צפוי בהוצאות הריבית. זו למעשה הפריצה התקציבית השלישית השנה. לפי הערכות לא רשמיות באוצר, הגירעון יגיע לכדי 7.7% בכל 2024, במקורב להערכתנו לכדי 7.5% מהתוצר.
במבט על המספרים עולה כי, סך הוצאות הממשלה בחודש אוקטובר עמדו על כ-52.5 מיליארדי ש"ח, לעומת 54.9 מיליארדי ש"ח בתקופה המקבילה אשתקד. מתחילת השנה היקף ההוצאות הסתכם בכ-502.7 מיליארדי ש"ח לעומת 398.0 מיליארדי ש"ח, בתקופה המקבילה אשתקד. הוצאות אלו משקפות גידול של כ-26.3% למול התקופה המקבילה אשתקד ביחס לגידול מתוכנן של כ-12.9%)תקציב מקורי 2024 למול אומדן ביצוע 2023). הגידול נובע בעיקר מהוצאות גבוהות במערכת הביטחון ובמשרדים האזרחיים עקב המלחמה, שינויים בהתפלגות ההוצאות השנה ביחס לשנה שעברה, וכן מתשלומים קשיחים הנובעים מחוק והסכמים.
אומדן הוצאות המלחמה מתחילת השנה עמד על כ-81.0 מיליארדי ש"ח ומפרוץ המלחמה כ-106.2 מיליארדי ש"ח. בנוסף, מפרוץ המלחמה שולמו כ-17 מיליארדי ש"ח מקרן הפיצויים. שיעור הגידול בנטרול הוצאות המלחמה (ללא קרן הפיצויים) עמד על כ-6.9%.
מדד המחירים לצרכן
המדד המחירים לצרכן זינק באוקטובר ב-0.5%, הדומה להערכות המוקדמות בשוק. המדד בחודש זה הושפע, בין היתר מהגורמים הבאים:
- מחירי המזון התייקרו החודש ב-0.5%, תוך תנודתיות גבוהה של המוצרים השונים.
- מדד מחירי פירות טריים עלה ב-0.9%; לעומתו, מדד מחירי ירקות טריים הוזל ב-0.4%.
- מדד מחירי דיור נותר ללא שינוי לאחר התייקרות של 0.2% בספטמבר ו-0.6% באוגוסט. עבור השוכרים אשר חידשו חוזה, נרשמה עליה של 2.2% בשכר הדירה החודשי, ועבור השוכרים החדשים (דירות במדגם בהן הייתה תחלופת שוכר) נרשמה עלייה של 4.0%.
- מדד מחירי קבוצת ההלבשה וההנעלה התייקר ב-3.5%. מדד מחירי הלבשה עלה ב-4.0% ומדד מחירי הנעלה עלה ב-2.0%.
- מדד מחירי חינוך, תרבות ובידור עלה ב-0.1%.
- מדד מחירי תחבורה והתקשורת עלה ב-1.8%, לעומת הוזלה של 2.3% בחודש הקודם והתייקרות של 2.4% באוגוסט. התייקרו במיוחד: נסיעה לחו"ל (17.2%) ושכירת כלי תחבורה (6.4%). הוזלו במיוחד: שירותי הובלה (4.4%) ודלק ושמנים לכלי רכב (1.8%).
התנודתיות בסעיף הנסיעות לחול נמשכת ולמעשה הוא היה אחד הגורמים המרכזיים אשר הביאו להתייקרות של 0.5% במדד אוקטובר, עם נסיקה של 17.2% במחירו. יחד עם זאת, עדיין המשק נמצא בסיטואציה של התייקרויות ולראיה 9 מ-10 הסעיפים במדד רשמו התייקרות. יתר על כן, תחום השירותים – דיור, וחינוך תרבות ובידור – ממשיכים להתייקר בקצב שנתי של מעל ל-3% אשר מצביע על כך שאינפלציית השירותים היא מעל יעד בנק ישראל, בדומה להתפתחויות במדינות מרכזיות רבות בעולם.
במבט לשנה קדימה, נראה כי התוואי הכללי של האינפלציה צפוי להישאר בקרבת הרמה העליונה של יעד יציבות המחירים. כלומר, האינפלציה תיוותר בפוקוס, כאשר היא תציג תנודתיות גבוהה, בהתאם לרמת הפעילות במשק, למצב המלחמתי והתקציב הממשלה. יתר על כן, עיקר ההפתעות צפויות להמשיך ולהיות כלפי מעלה.
הכלכלה העולמית
בבנק המרכזי האמריקאי לא מתכוונים לדרדר את הריבית
נגיד הבנק המרכזי האמריקאי מנסה לצנן את ההתלהבות של המשקיעים, בכל האמור לתוואי הפחתות הריבית. וכך, בנאום בדאלאס ביום חמישי, אמר יו"ר ה-Fed, ג'רום פאוול, כי כלכלת ארה"ב לא מציגה מצב לפיו, קיימת נחיצות להזדרז ולהוריד ריבית. לדבריו, "אם הנתונים יתנו יאותתו שיש ללכת לאט יותר, זה כנראה יהיה הדבר הנכון לעשות".
פאואל אמר ששוק העבודה התקרר אך נותר יציב ופעילות השוטפת של הכלכלה היא טובה להפליא. האינפלציה, הוסיף פאואל, נמצאת ב"נתיב המתאפיין במהמורות", אך הכיוון הוא לעבר 2%, לפי הערכות הבנק.
פאוול אמר כי הכלכלה החזקה מאפשרת לבנק המרכזי לגשת להחלטות המדיניות בזהירות. ל-Fed יהיה זמן להעריך את ההשפעה הכוללת של שינויי המדיניות של הממשל החדש והוא לא ישנה את המדיניות המוניטרית עד שתהיה ודאות גדולה יותר, אמר.
הסיכויים להורדת הריבית בדצמבר ירדו לאחר דבריו של פאוול והשווקים כבר לא מצפים להורדות בכל פגישה. הסבירות להפחתת ריבית בינואר ירדה לכדי 20% בלבד. להערכתנו, תוואי הפחתת הריבית יהיה מתון מאוד והדרגתי.
האינפלציה בארה"ב מתקבעת בסביבה הנוכחית
לא היו הפתעות בפרסום מדד המחירים לצרכן בארה"ב. מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.2% זה החודש הרביעי ברציפות באוקטובר ועלתה ב-2.6% ב-12 החודשים האחרונים. למעשה, זו הפעם הראשונה שתוואי האינפלציה רושם עלייה.
אינפלציית הליבה עלתה ב-0.3% זה החודש השלישי ברציפות ושמרה יציבות ברמה של ב-3.3%, ברמה השנתית. כל ארבע קריאות האינפלציה היו בהתאם לציפיות.
מחירי האנרגיה, שהיו בירידה בחודשים האחרונים, נותרו ללא שינוי באוקטובר, אך מחירי המזון עלו ב-0.2%. ב-12 החודשים האחרונים, האנרגיה ירדה ב-4.9% בעוד המזון עלה ב-2.1%.
למרות סימני התמתנות האינפלציה במקומות אחרים, מחירי שירותי הדיור המשיכו להיות תורם מרכזי לעליית המדד. הסעיף שהוא כשליש במדד הרחב, טיפס באוקטובר ב-0.4% ועלה ב-4.9% בשנה האחרונה.
גם מחירי הרכב המשומש עלו, עלייה של 2.7% לעומת החודש שעבר בעוד שביטוחי רכב הוזלו ב-0.1% אך עדיין היה גבוה ב-14%, לעומת רמתם לפני שנה. מחירי הטיסות זינקו ב-3.2%.
שיפור במכירות הקמעוניות בסין, עדיין נתונים מעורבים
בעוד שבסין מפורסמים נתונים מעורבים, סין דיווחה ביום שישי על צמיחה חזקה של המכירות הקמעונאיות ועל ירידה בהשקעות הנדל"ן באוקטובר, ומאותת שמהלך התמריצים האחרון של המדינה כבר פעל לחיזוק סקטורים מסוימים בכלכלתה הדגלנית.
המכירות הקמעונאיות צמחו ב-4.8% בשנה האחרונה וגבוה מצפי ל-3.8% לפי רויטרס, וגבוה מ-3.2% בספטמבר. מדד הייצור התעשייתי עלה ב-5.3%, תוך החמצה של ציפיות ל-5.6%. ההשקעה בנכסים קבועים, המדווחת על בסיס מצטבר מראשית השנה עלתה ב-3.4% לעומת, נמוך מהתחזית של 3.5%.
תחזיות
ריבית בנק ישראל
נוכחי:
4.50%
מועד ההכרזה הקרוב:
25/11/24
צפי ריבית:
יציבות
מדד המחירים לצרכן
מדד נובמבר 2024:
0.0%
12 החודשים הבאים:
2.9%+
אלוקציה
מניות
חשיפה מומלצת: 80%
חו"ל
ישראל
60%
40%
עדיפות:
- S&P 500
- DOW JONES
- HEALTH CARE
אג"ח ממשלת ישראל
מח"מ מומלץ:
שקלי: בינוני
צמוד: בינוני
שקלי
צמוד
50%
50%
ריביות רשמיות
ארה"ב: 4.50%-4.75%
גוש האירו: 3.40%
בריטניה: 5.00%
יפן: 0.25%
כתב: ד"ר רון אייכל
יועץ כלכלי לאיילון בית השקעות
גילוי נאות
איילון בית השקעות בע"מ, נעם ברורמן השקעות בע"מ, נעם ברורמן שירותי ניהול וייעוץ בע"מ, איילון פתרונות פיננסיים (2004) בע"מ ואיילון קרנות נאמנות בע"מ,(להלן: "קבוצת איילון"),לרבות בעלי שליטה ו/או בעלי עניין בה, מחזיקה ו/או עשויה להחזיק ו/או לבצע פעילות בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסיים ו/או בסחורות המוזכרים בסקירה זו (להלן: "הנכסים") עבור עצמה ו/או עבור לקוחותיה ו/או במסגרת אחרת. כן עשויה קבוצת איילון, לרבות בעלי שליטה ו/או עניין בה ו/או חברות שמי מאלה הינו בעל עניין בהן, בהתאם למגבלות הקבועות בדין, להתקשר בעסקאות ו/או להעניק שירותים לחברות הנזכרות במידע או חברות הקשורות אליהן, בין במישרין ובין בעקיפין.
אין בסקירה ו/או בנתונים, ידיעות, ניתוחים, הערכות, טקסט ו/או תמונות (להלן: "הסקירה") זו אלא הבעת דעה בלבד מתוך מטרת הבאת מידע כללי המתבסס על הידוע ביום פרסום הסקירה הגלוי והציבורי ו/או מקורות מידע אחרים אשר בעיני כותבי הסקירה ניתן להתייחס אליהם כאמינים אך המידע לא אומת בדרך עצמאית על ידי עורכי הסקירה ומשכך לא ניתן להיות ערבים לדיוק הפרטים שנכללו בה ו/או לשלמותה ובכלל זה לא ניתן להתחייב שבמידע לא ייכללו טעויות או שגיאות ויש לראות את הדברים הכתובים באופן מתאים וכמובן בכפוף לשינוים שחלו בזמן ממועד עריכת הסקירה ובכל מקרה אינה מהווה תחליף למידע המופיע בתשקיפי ההנפקה של הנכסים הרלוונטיים ו/או בדיווחים הנוגעים אליהם מכל מין וסוג שהוא.
מבלי לגרוע מכלליות האמור, כל האמור בסקירה זו עשוי להשתנות בכל עת וללא מתן הודעה נוספת ואין לראות בסקירה כשלמה וכממצה, ובין השאר, בקשר לכל ההיבטים הנוגעים לנכסים הכללים או הספציפיים המוזכרים בה, במישרין ו/או בעקיפין ו/או על דרך ההפניה. כמובן שסקירה זו אינה מהווה הצעה של הנכסים ואינה מהווה הזמנה לרכשם ואין לראות בה כייעוץ ו/או שיווק בדבר כדאיות ההשקעה בה ו/או כהצעה או כשידול או כהמלצה, במישרין ו/או בעקיפין, לקנות ו/או למכור את הנכסים, ובכלל זה יחידות השתתפות של קרנות נאמנות בניהולו של מנהל הקרן מקבוצת, בשום אופן צורה ו/או דרך. עוד יצוין כי הנכסים המוזכרים בסקירה עשויים שלא להתאים לקורא הסקירה.
יודגש: סקירה זו אינה מביאה בחשבון את מטרות ההשקעה, המצב הכלכלי והצרכים הייחודיים של כל משקיע ויש לצורך בטרם קבלת החלטת השקעה כלשהי להתייעץ, ככל שנדרש, עם גורם ייעוץ מוסמך לרבות יועץ מס מוסמך בדבר השלכות המס של פעילות בנכסים או לראות סקירה זו כשיקול אחד במכלול. קבוצת איילון אינה מחויבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים ו/או עדכונים במידע ו/או בסקירה מראש או בדיעבד. על רקע כל האמור, קבוצת איילון לא תהא אחראית לכל נזק ו/או הפסד שייגרמו, למאן דהו, בדרך כלשהי, במישרין ו/או בעקיפין, כתוצאה מהסתמכות על הסקירה ו/או שימוש בה בדרך כלשהי.
אין לעשות שימוש בסקירה זו ללא רשות מפורשת בכתב מקבוצת איילון והיא אינה מיועדת אלא למי שהומצאה לו על ידי קבוצת איילון. כמו כן, נדגיש כי עליכם לבחון כל סקירה בפני עצמה ולראות האם היא נכנסת להגדרה של "עבודת אנליזה" כפי שהובאה לעיל, במידה והסקירה אכן מהווה עבודת אנליזה יש לוודא שהיא עומדת בדרישות ההוראה כאמור. לשימת לבכם, כיום הוראת האנליזה חלה גם לגבי ני"ע בחו"ל ולא רק לגבי ני"ע בארץ.