סקירה מאקרו כלכלית
ישראל והעולם
1 בדצמבר 2024
נקודות מרכזיות
ישראל
- הריבית נותרת ללא שינוי. אמנם, ישנה גריעה בצפון וגם Fitch פרסמה הודעה מעודדת, אך עדיין הפחתת הריבית היא רחוקה, כל עוד סביבת האינפלציה רחוקה מהיעד
- האוצר צפוי להנפיק החודש 11 מיליארד ש"ח. גם בחודשים הקרובים יידרשו הנפקות משמעותיות, על רקע הוצאות הממשלה, גם אם הן אזרחיות
- האפיק הממשלתי – רמת הסיכון של המשק נותרת גבוהה למדי וכך גם של האפיק הממשלתי. להערכתנו, הסיכון באפיק יוותר גבוה, כל עוד רמת העימות בעיינה, והוצאות הביטחון עצומות.
- טווחים קצרים עד בינוניים – משקל ניטרלי. עדיין יתרון לאפיק הצמוד הקצר והבינוני. ריבית בנק ישראל צפויה להיוותר ללא שינוי ומספקת עוגן, לעומת הפחתות ריבית בעולם.
- טווחים ארוכים – משקל חסר. פוטנציאל להפסדי הון בטווח הקצר.
האפיק הקונצרני – מרווחי האשראי צרים למדי ומתכווצים. ישנה עדיפות לאיגרות קונצרניות איכותיות (תזרים איתן – סיכון מנפיק) ובמח"מ קצר עד בינוני
הכלכלה העולמית
- מדד ה-PCE עולה קלות, אך עדיין נמצא במקום סביר
- התחממות קלה של האינפלציה בגוש האירו, אך החולשה הכלכלית לא תמנע הפחתות ריבית נוספות
- ביום ו' יפורסם דוח התעסוקה לחודש נובמבר ויהיה במוקד העניין השבועי
השבוע במרכז
ריבית בנק ישראל לעומת בנקים אחרים בעולם
הכלכלה המקומית
הריבית נותרת ללא שינוי והקלה לא נראית באופק הקרוב
באופן שהיה צפוי למדי, הוועדה המוניטרית החליטה להותיר את הריבית ברמה של 4.5%. החלטה זו נשענת על הצורך ביציבות פיננסית נוכח אי-הוודאות הגיאופוליטית המתמשכת והשלכות המלחמה. בעוד שהאינפלציה השנתית נותרת מעל הגבול העליון של היעד (3.5%), ציפיות האינפלציה לשנה הקרובה מתכנסות אל תחום היעד. הדבר מעיד על אמון בשוק בהתמתנות הלחצים האינפלציוניים בעתיד. לצד זאת, נתוני צמיחה כלכלית ברבעון השלישי הצביעו על עלייה של 3.8%, אך הפער השלילי ביחס לקו המגמה (הצמיחה ארוכת הטווח) נשמר בשל מגבלות היצע כמו מחסור בכוח אדם והשפעות ישירות של המלחמה. בשוק העבודה נרשמה יציבות בתעסוקה ושיעור האבטלה הרחבה ירד ל-3.4%. עם זאת, המלחמה ממשיכה להשפיע על ענפי הבנייה, התיירות והמגבלות בצפון הארץ, ומאיטה את ההתאוששות הכלכלית הכוללת. השווקים הפיננסיים בישראל הפגינו יציבות יחסית במהלך התקופה האחרונה.
ניתן להעריך כי ריבית בנק ישראל תופחת לראשונה במחצית השנייה של שנת 2025, וזאת בהתבסס על התחזיות הבאות:
- אינפלציה מתמתנת: הציפיות לאינפלציה מצביעות על כך שלאחר עלייה בתחילת 2025 (בשל עליית המע"מ), האינפלציה תתכנס אל תחום היעד במחצית השנייה של השנה. הורדת ריבית אפשרית רק כאשר האינפלציה מתקרבת או נמצאת בתוך תחום היעד.
- ייצוב כלכלי וגיאופוליטי: בהתחשב בכך שהמשק עדיין מתמודד עם השלכות המלחמה, כולל אי-ודאות גיאופוליטית ומגבלות היצע, נדרשת תקופה ממושכת של שיפור בפעילות הכלכלית והפחתת סיכונים גיאופוליטיים לפני שהוועדה תוכל להצדיק הורדת ריבית.
- מגמות גלובליות: הטקסט מציין שבנקים מרכזיים בעולם, כמו הפד וה-ECB, כבר החלו בסבב של הורדות ריבית. אם מגמה זו תימשך, ייתכן שגם בישראל יישקלו הורדות ריבית בהמשך, כאשר התנאים המקומיים יתייצבו.
על כן, בהתחשב במתינות ההתאוששות הכלכלית, הציפיות להתמתנות האינפלציה והצורך בייצוב השווקים, ניתן להניח כי הורדת ריבית ראשונה עשויה להתרחש רק במחצית השנייה של 2025, בתנאי שתימשך ההתכנסות ליעד האינפלציה ויושגו יציבות כלכלית ופיננסית.
השקעות הזרים בנירות בשוק המקומי (שקלים)
מאז פרוץ המלחמה באוקטובר 2023, משקיעים זרים מימשו כ-25% מאחזקותיהם בנכסים פיננסיים שקליים, בהיקף של 19 מיליארד דולר, כאשר עיקר המימושים התרחשו במק"ם ובאג"ח ממשלתי. למרות הצהרות פומביות של חלק מהקרנות הבינלאומיות על כוונתן לממש השקעות נוספות, המימושים נעצרו ברבעון השני של 2024, והאחזקות בנכסים שקליים נותרו יציבות. במקביל, חלק מהמשקיעים הזרים אף הגדילו אחזקותיהם באג"ח ממשלתיות הנסחרות מחוץ לישראל, מה שמעיד על הסתגלות לשינויים בשוק המקומי והעדפת אפיקי השקעה יציבים יותר.
התנודתיות בשוק, ובעיקר במק"ם, נבעה משינויים בפערי הריבית בין השקל לדולר, בעוד שמימושים במניות ובאג"ח ממשלתיות היו מצומצמים יחסית. רמת החשיפה של משקיעים זרים לשקל לא השתנתה, הודות לאיזון בין צמצום אחזקות במכשירי חוב לבין ירידה בהיקף השימוש בנגזרים פיננסיים. עם זאת, מאחר ש-14% משוק המניות בישראל מוחזק בידי משקיעים זרים, והם מהווים את עיקר האחזקות בנכסים פיננסיים שקליים, מימושים נוספים מצידם עלולים להשפיע משמעותית על שוק המניות המקומי בעתיד.
ההנפקות הגדולות נמשכות – קריאת הרגעה מכיוון Fitch
בחודש דצמבר צפוי האוצר לגייס סכום עתק של 11 מיליארד ש"ח (בקירוב ל-0.6% מהתוצר). עיקר ההנפקות יהיו באפיק השקלי, 9.05 מיליארד ש"ח והיתרה 2 מיליארד ש"ח יהיו באפיק הצמוד. המח"מ השקלי יהיה 9.4 שנים (נמוך מ-10.6 בחודש שעבר) ובצמוד 5.1 שנים, לעומת 5.3 שנים בחודש נובמבר).
השבוע, לאחר הודעת הפסקת האש מול חיזבאלה, פרסמה סוכנות הדירוג Fitch הודעה מעודדת, לפיה הדבר עשוי להפחית את העומס על הוצאות הממשלה בישראל. הפסקת האש עם חיזבאללה, ככל שתתקיים, תפחית את הסיכונים הפיסקאליים, אך ההתפתחויות בעזה ואיראן עדיין ישחקו תפקיד חשוב בקביעת המסלול הפיסקאלי והכלכלי של ישראל. החברה מאמינה שהמלחמה בעזה תימשך לתוך שנת 2025, אם כי ברמות אינטנסיביות שונות. הדבר מרמז על המשך הוצאות גבוהות על צרכים צבאיים מיידיים, והפרעה לייצור באזורי הגבול, כמו גם לתיירות ולבנייה.
עם זאת, לדעת פיץ', הפסקת האש בלבנון שברירית והסיכוי להפסקת אש בעזה נשאר נמוך.
ב-Ftich מעריכים כרגע לגירעון תקציבי של כ-7.8% מהתמ"ג ב-2024 ו-5.2% ב-2025, בהשוואה לתחזיות של 7.8% ו-4.6%, בהתאמה, שניתנו באוגוסט. ההסלמה של הסכסוך עם חיזבאללה לא היו חלק מהנחות הבסיס של החברה באוגוסט, אך העלויות הנלוות קוזזו בחלקן על ידי ביצועי הכנסות חזקים במחצית השנייה של 2024. הצעת חוק התקציב לשנת 2025 שואפת לגירעון של 4.3% מהתמ"ג, אבל תרחיש הבסיס ב-Fitch כולל הוצאות צבאיות גבוהות יותר לעומת הנחות הממשלה. בסוכנות מעריכים כי יחס החוב לתוצר יעלה קרוב ל-72% ב-2025, לעומת 60.5% בשנת 2022, בהתאם להערכה מאוגוסט. הערכה זו שמה את ישראל מעל החציון למדינות בקטגוריית 'A', העומד על 58%. כלומר, גם לאור ההתפתחות האופטימית, עדיין רחוק הרגע בו רמת הדירוג של המשק תועלה
הכלכלה העולמית
מדד ה-PCE עולה קלות, אך עדיין נמצא במקום סביר
מדד המחירים לצריכה אישית (PCE), מדד רחב שה-Fed מעדיף כמדד האינפלציה, עלה ב-0.2% בחודש והראה שיעור אינפלציה של 2.3% ל-12 חודשים. שניהם היו בהלימה עם תחזית הקונצנזוס, אם כי השיעור השנתי היה גבוה מהרמה של 2.1% בספטמבר. בניכוי מזון ואנרגיה, אינפלציית הליבה הציגה קריאות חזקות אף יותר, עם עלייה של 0.3% על בסיס חודשי וקריאה שנתית של 2.8%. שניהם גם עמדו בציפיות. השיעור השנתי היה 0.1 נקודת אחוז מעל החודש הקודם.
מחירי השירותים הניבו את מרבית האינפלציה בחודש, ועלו ב-0.4%, בעוד הסחורות ירדו ב-0.1%. מחירי המזון השתנו מעט, בעוד האנרגיה ירדה ב-0.1%. קובעי המדיניות של הפד מכוונים לאינפלציה בשיעור שנתי של 2%. אינפלציית PCE הייתה מעל רמה זו מאז מרץ 2021 והגיעה לשיא של כ-7.2% ביוני 2022, מה שגרם ל-Fed לצאת לקמפיין אגרסיבי להעלאת ריבית.
הדיווח הגיע בעקבות הורדות ריבית רצופות של ה-Fed בספטמבר ונובמבר בהיקף כולל של שלושה רבעים של נקודת האחוז. נזכיר כי, בכירי הפד באופן כללי תומכים בהפחתה הדרגתית של הריבית, אך עדיין מדגישים חוסר הוודאות לגבי תוואי האינפלציה
התחממות קלה של האינפלציה בגוש האירו
האינפלציה השנתית של גוש האירו עלתה ל-2.3% בנובמבר, מעל יעד 2% של הבנק המרכזי האירופי, אך בהתאם לתחזיות. בחודשיים האחרונים התחממה האינפלציה בגוש, בשל התפוגגות ההשפעה הדפלציונית של מחירי האנרגיה. אינפלציית הליבה, ללא אנרגיה, מזון, אלכוהול וטבק, החזיקה ברמה של 2.7% זה החודש השלישי.
שיעור הליבה מונע על ידי הדביקות של אינפלציית השירותים, שירדה רק מעט ל-3.9% בנובמבר מ-4% בחודש הקודם. חרף זאת, החולשה הכלכלית הגוש צפויה להביא להמשך הפחתות הריבית.
תחזיות
ריבית בנק ישראל
נוכחי:
4.50%
מועד ההכרזה הקרוב:
06/01/25
צפי ריבית:
יציבות
מדד המחירים לצרכן
מדד נובמבר 2024:
0.1%-
12 החודשים הבאים:
2.9%+
אלוקציה
מניות
חשיפה מומלצת: 80%
חו"ל
ישראל
60%
40%
עדיפות:
- S&P 500
- DOW JONES
- HEALTH CARE
אג"ח ממשלת ישראל
מח"מ מומלץ:
שקלי: בינוני
צמוד: בינוני
שקלי
צמוד
50%
50%
ריביות רשמיות
ארה"ב: 4.75% – 5.50%
גוש האירו: 3.40%
בריטניה: 5.00%
יפן: 0.25%
כתב: ד"ר רון אייכל
יועץ כלכלי לאיילון בית השקעות
גילוי נאות
איילון בית השקעות בע"מ, נעם ברורמן השקעות בע"מ, נעם ברורמן שירותי ניהול וייעוץ בע"מ, איילון פתרונות פיננסיים (2004) בע"מ ואיילון קרנות נאמנות בע"מ,(להלן: "קבוצת איילון"),לרבות בעלי שליטה ו/או בעלי עניין בה, מחזיקה ו/או עשויה להחזיק ו/או לבצע פעילות בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסיים ו/או בסחורות המוזכרים בסקירה זו (להלן: "הנכסים") עבור עצמה ו/או עבור לקוחותיה ו/או במסגרת אחרת. כן עשויה קבוצת איילון, לרבות בעלי שליטה ו/או עניין בה ו/או חברות שמי מאלה הינו בעל עניין בהן, בהתאם למגבלות הקבועות בדין, להתקשר בעסקאות ו/או להעניק שירותים לחברות הנזכרות במידע או חברות הקשורות אליהן, בין במישרין ובין בעקיפין.
אין בסקירה ו/או בנתונים, ידיעות, ניתוחים, הערכות, טקסט ו/או תמונות (להלן: "הסקירה") זו אלא הבעת דעה בלבד מתוך מטרת הבאת מידע כללי המתבסס על הידוע ביום פרסום הסקירה הגלוי והציבורי ו/או מקורות מידע אחרים אשר בעיני כותבי הסקירה ניתן להתייחס אליהם כאמינים אך המידע לא אומת בדרך עצמאית על ידי עורכי הסקירה ומשכך לא ניתן להיות ערבים לדיוק הפרטים שנכללו בה ו/או לשלמותה ובכלל זה לא ניתן להתחייב שבמידע לא ייכללו טעויות או שגיאות ויש לראות את הדברים הכתובים באופן מתאים וכמובן בכפוף לשינוים שחלו בזמן ממועד עריכת הסקירה ובכל מקרה אינה מהווה תחליף למידע המופיע בתשקיפי ההנפקה של הנכסים הרלוונטיים ו/או בדיווחים הנוגעים אליהם מכל מין וסוג שהוא.
מבלי לגרוע מכלליות האמור, כל האמור בסקירה זו עשוי להשתנות בכל עת וללא מתן הודעה נוספת ואין לראות בסקירה כשלמה וכממצה, ובין השאר, בקשר לכל ההיבטים הנוגעים לנכסים הכללים או הספציפיים המוזכרים בה, במישרין ו/או בעקיפין ו/או על דרך ההפניה. כמובן שסקירה זו אינה מהווה הצעה של הנכסים ואינה מהווה הזמנה לרכשם ואין לראות בה כייעוץ ו/או שיווק בדבר כדאיות ההשקעה בה ו/או כהצעה או כשידול או כהמלצה, במישרין ו/או בעקיפין, לקנות ו/או למכור את הנכסים, ובכלל זה יחידות השתתפות של קרנות נאמנות בניהולו של מנהל הקרן מקבוצת, בשום אופן צורה ו/או דרך. עוד יצוין כי הנכסים המוזכרים בסקירה עשויים שלא להתאים לקורא הסקירה.
יודגש: סקירה זו אינה מביאה בחשבון את מטרות ההשקעה, המצב הכלכלי והצרכים הייחודיים של כל משקיע ויש לצורך בטרם קבלת החלטת השקעה כלשהי להתייעץ, ככל שנדרש, עם גורם ייעוץ מוסמך לרבות יועץ מס מוסמך בדבר השלכות המס של פעילות בנכסים או לראות סקירה זו כשיקול אחד במכלול. קבוצת איילון אינה מחויבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים ו/או עדכונים במידע ו/או בסקירה מראש או בדיעבד. על רקע כל האמור, קבוצת איילון לא תהא אחראית לכל נזק ו/או הפסד שייגרמו, למאן דהו, בדרך כלשהי, במישרין ו/או בעקיפין, כתוצאה מהסתמכות על הסקירה ו/או שימוש בה בדרך כלשהי.
אין לעשות שימוש בסקירה זו ללא רשות מפורשת בכתב מקבוצת איילון והיא אינה מיועדת אלא למי שהומצאה לו על ידי קבוצת איילון. כמו כן, נדגיש כי עליכם לבחון כל סקירה בפני עצמה ולראות האם היא נכנסת להגדרה של "עבודת אנליזה" כפי שהובאה לעיל, במידה והסקירה אכן מהווה עבודת אנליזה יש לוודא שהיא עומדת בדרישות ההוראה כאמור. לשימת לבכם, כיום הוראת האנליזה חלה גם לגבי ני"ע בחו"ל ולא רק לגבי ני"ע בארץ.