סקירה מאקרו כלכלית
ישראל והעולם

3 בנובמבר 2024

נקודות מרכזיות

ישראל

  • חרף אישור תקציב הממשלה ל-2025, גיוסי העתק בשוק ההון נמשכים ואלו לא ייפסקו עד אשר המלחמה תסתיים.
  • המדד המשולב של בנק ישראל מתכווץ ב-0.3%, התכווצות מס' 5 ב-6 החודשים האחרונים. המצב הכלכלי מדרדר.
  • האפיק הממשלתי – רמת הסיכון של המשק נותרת גבוהה למדי וכך גם של האפיק הממשלתי. להערכתנו, הסיכון באפיק יוותר גבוה,  כל עוד רמת העימות בעיינה, והוצאות הביטחון עצומות.
    • טווחים קצרים עד בינוניים – משקל ניטרלי. עדיין יתרון לאפיק הצמוד הקצר והבינוני. ריבית בנק ישראל צפויה להיוותר ללא שינוי ומספקת עוגן, לעומת הפחתות ריבית בעולם.
    • טווחים ארוכים – משקל חסר. פוטנציאל להפסדי הון בטווח הקצר.

האפיק הקונצרני – מרווחי האשראי צרים למדי ומתכווצים. ישנה עדיפות לאיגרות קונצרניות איכותיות (תזרים איתן – סיכון מנפיק) ובמח"מ קצר עד בינוני.

הכלכלה העולמית

  • שוק העבודה האמריקאי הציג נתונים חלשים באוקטובר, אך הם זמניים
  • העולם צפוי להיות דרוך ליום ג' בו יתקיימו הבחירות לנשיאות ארה"ב. ביום ד' יקבע הבנק המרכזי האמריקאי את גובה הריבית. הצפי הוא לירידה של 25 נ"ב
  • השבוע תתקיים התכנסות של הפרלמנט הסיני בו צפויים להכריז על החבילה הפיסקלית

השבוע במרכז

ביום ג' (ארה"ב) יתקיימו הבחירות לנשיאות ארה"ב (הסקרים מראים על ייתרון קל מאוד לטראמפ)

הכלכלה המקומית

חרף הגזירות הכלכליות הגיוס בנובמבר יהיה עצום

לאחר ירידה צנועה באוקטובר וגיוס ממוצע של 14.7 מיליארד ש"ח מאז נובמבר 2023, בחודש נובמבר צפוי האוצר לגייס סך של 15.7 מיליארד ש"ח. באפיק הצמוד המהווה כ-22% מסך הגיוס צפוי האוצר לגייס 3.5 מיליארד ש"ח. 800 מיליון ש"ח יגויסו ל-2051 והשאר לטווחים קצרים יותר. המח"מ של האפיק הצמוד יהיה 10.5 שנים, כאשר כשליש מהגיוס יהיה באיגרת הארוכה. באפיק השקלי יגוייסו 12.2 מיליארד ש"ח. מח"מ הגיוס יהיה 5.3 שנים.

המדד המשולב נופל ב-0.3%

המדד המשולב לחודש ספטמבר ירד             ב-0.3%. ירידה זו מאותתת על החמרת השלכות המלחמה על הפעילות הכלכלית במשק.

אמנם, המדד המשולב הושפע לטובה מעליית יבוא מוצרי צריכה, יבוא התשומות לייצור, והרכישות בכרטיסי אשראי (ספטמבר), יצוא השירותים (אוגוסט) אך, לעומת אלה, יצוא הסחורות (ספטמבר), מדד הייצור התעשייתי, מדדי הפדיון במסחר הקמעונאי ובשירותים (אוגוסט)  והתחלות הבנייה (יוני) ירדו והשפיעו שלילית על המדד.

למעשה, מתוך 6 החודשים האחרונים, ב-5 מהם נרשמה ירידה של המדד המשולב. נתון זה, אחרון לרבעון השלישי גם הוא פסימי למדי, מצביע על הקשיים של המשק ועל כך ששיעור הצמיחה ברבעון זה צפוי להיות נמוך למדי.

הממשלה מאשרת תקציב של 607 מיליארד שקל ל-2025 וגירעון של 4.3%

ביום ו' הממשלה אישרה את תקציב 2025 אשר כעת צפוי לעבור לוועדת הכספים ולכנסת. נדרשת הצבעה של הקריאה השלישית עד סוף מארס 2025, בכדי להבטית את שלמות הממשלה.

להלן הדברים העיקריים שאושרו:

  • תקציב המדינה לשנת 2025 יעמוד על כ-607.4 מיליארד שקל. לצד התקציב אישרה הממשלה צעדי התאמות תקציביות בסך כולל של כ-37 מיליארד שקל, לפי שר האוצר.
  • תקציב הביטחון לשנת 2025 יעמוד על 117 מיליארד שקל – שהם 15 מיליארד שקל מעל הסיכומים שאליהם הגיעו משרד האוצר ומשרד הביטחון ערב אישור התקציב. המשמעות היא כי תקציב הביטחון לשנת 2025 יהיה דומה לזה של 2024 – השנה הקשה ביותר ביטחונית בעשורים האחרונים.
  • קצבאות הביטוח הלאומי (למעט קצבאות הילדים) יעודכנו בתחילת ינואר 2025 בהתאם לעליית המדד בשנת 2024. עם זאת, על מנת לא להגדיל את הגרעון בתקציב בכ-5.5 מיליארד שקל יועלו בהתאם תשלומי הביטוח הלאומי למעסיקים ולעובדים.
  • הגירעון יעמוד על 4.3% מהתוצר. פער של 0.3 אחוז שהם כ-7 מיליארד שקל לעומת היעד שהאוצר רצה לעמוד בו.

תקציב זה מבוסס על תחזית צמיחה מעודכנת של האוצר לפיה משק יצמח השנה (2024)              ב-0.4% ובשנת 2025 בשיעור של 4.3%. להערכתנו, התחזית ל-2024 היא סבירה, אך התחזית ל-2025 היא אופטימית מדי, גם בתרחיש של סיום מהיר למדי של הלחימה. לערכתנו, הצמיחה ב-2025 תסתכם ב-2.5%. בהתאם לכך, גם הכנסות המדינה ממיסים אשר תלויות באופן ברור בשיעור הצמיחה יהיו נמוכות יותר והגירעון גבוה יותר.

 

לפיכך, כבר כעת נראה כי התקציב הוא אופטימי למדי ואנו מעריכים כי הגירעון ב-2025 יגיע לכדי 5.5% מהתוצר. 

הכלכלה העולמית

מזג האוויר מביא לשיבושים, זמניים, בשוק העבודה

מספר משרות השכיר בארה"ב עלה רק ב-12,000 בחודש אוקטובר, כשהוא נמוך מההערכות שגם כך היו חלשות. מספר סופות הוריקן ושביתת מכונאים בבואינג, (שהפחיתה 44,000) משרות, הביאו לדיווח החלש.

גם נתוני החודשיים הקודמים עודכנו מטה ב-112,000. בסך הכל, פורסמו די הרבה נתונים בעייתיים, אבל הם לא צריכים להתקבל בצורה קשה שהרי נתונים אחרים בשוק העבודה, כמו תביעות שבועיות של אבטלה, אינם מבשרים על חולשה.

במבט על החלטת ריבית ה-Fed, השבוע, שוקי החוזים עתידיים מתמחרים באופן מלא קיצוץ של 0.25% על ידי הבנק השבוע, וצופים כמעט במלואו קיצוץ נוסף בפגישה בדצמבר.

למרות הפסימיות הכלכלה האמריקאית ממשיכה לתפקד

הכלכלה האמריקאית צמחה בקצב שנתי של 2.8% ברבעון השלישי על רקע צריכה אישית חזקה מאוד. נציין, כי צפי השוק עמד על 3.1%, מעט גבוה יותר.

הוצאות הצריכה האישית עלו ב-3.7% ברבעון, הביצועים החזקים ביותר מאז הרבעון הראשון של 2023, ותרמו כמעט 2.5 נקודות אחוז לצמיחה הכוללת. גורם מרכזי נוסף שתרם לצמיחה היה הוצאות הממשל הפדרלי, שהתפוצצו בעלייה של 9.7%, והושפעו מזינוק של 14.9% בהוצאות הביטחון. ההוצאה הפיסקלית ברמה הפדרלית תרמה 0.6 נקודת אחוז לקצב הצמיחה של התמ"ג.

ירידה ביצוא נטו השפיעה לשלילה על הצמיחה, אך חלקה ייוחס לעלייה חדה ביבוא לשם בנית מלאים, לקראת מה שהתברר כשביתה קצרה של עובדי הנמלים, בחוף המזרחי.

הקושי בצד היצרני בארה"ב נמשך

ביום שישי פורסם כי מדד הפעילות הייצרנית של ה-ISM ​​ירד באופן בלתי צפוי, זה החודש השביעי ברציפות ל-46.5 וגם הדרדר לרמה הנמוכה ביותר זה 15 חודשים. אין ספק כי, הביקוש נותר מאופק והחברות ממשיכות להראות חוסר נכונות להשקיע בהון ובמלאי עקב חשש  מהתחדשות האינפלציה, אשר תושפע מכיוון המדיניות המוניטרית הפדרלית והמדיניות הפיסקלית המרחיבה הצפויה, ללא כל קשר לזהות הזוכה בבחירות. 

ואכן, דוחות הייצור והשכר החלשים לא הצליחו למנוע מהתשואה לפדיון על האג"ח האמריקאית ל-10 שנים לזנק לשיא תוך יומי נוסף של ארבעה חודשים (4.37%) ביום שישי (הפסדי הון), אולי בתגובה לציפיות לאינפלציה ולצמיחה נמשכת.

הפוקוס בסין עובר כעת לפרלמנט. סימנים קלים להתייצבות בכלכלה

הוועדה העליונה של הקונגרס העממי הלאומי (NPC) תיפגש השבוע בבייג'ינג במטרה לחזק את מדיניות המאקרו, כדי להרחיב את הביקוש המקומי ולהגיע ליעד צמיחת התמ"ג השנה.

לפי ההערכות, לאחר פגישות אלו יפורסמו התמריצים פיסקאליים החדשים.

עם זאת, נראה כי חבילת התמריצים של סין תהיה יותר אפקט מייצב, ופחות  גורם המגביר באופן דרמטי את הצמיחה.

עם מעט מזל סיני, סימנים מוקדמים של התייצבות כלכלית נראו השבוע כאשר מדד מנהלי הרכש בסין עלה ל-50.1 נק' באוקטובר מ-49.8 נק' בספטמבר. הייתה זו התרחבותו הראשונה מאז אפריל.  בנוסף, מכירות הנכסים למגורים רשמו עלייה ב-12 החודשים עד באוקטובר, נתון חיובי ראשון לשנה זו.

באשר לשוק האג"ח הממשלתי הסיני, קיימת בשוק הערכה כי צפויות הנפקות חדשות של אג"ח בהיקפים של למעלה מ-10 טריליון CNY (1.4 טריליון דולר) במהלך השנים הקרובות, כאשר הסבירות עוד תעלה, אם נשיא ארה"ב לשעבר, דונלד טראמפ, ישוב לבית הלבן, בהתחשב באפקט הכלכלי ובהתגברות מלחמות הסחר.

תחזיות

ריבית בנק ישראל

נוכחי:
4.50%

מועד ההכרזה הקרוב:
25/11/24

צפי ריבית:
יציבות

מדד המחירים לצרכן

מדד אוקטובר 2024:
0.6%+

12 החודשים הבאים:
2.9%+

אלוקציה

מניות
חשיפה מומלצת: 80%

חו"ל
ישראל
80%
20%

עדיפות:

  1. DOW JONES
  2. HEALTH CARE
  3. Euro STOXX 600

אג"ח ממשלת ישראל
מח"מ מומלץ:
שקלי: בינוני
צמוד: בינוני

שקלי
צמוד
50%
50%

ריביות רשמיות

ארה"ב: 4.75% – 5.50%
גוש האירו: 3.4%
בריטניה: 5.00%
יפן: 0.25%

כתב: ד"ר רון אייכל
יועץ כלכלי לאיילון בית השקעות

גילוי נאות

איילון בית השקעות בע"מ, נעם ברורמן השקעות בע"מ, נעם ברורמן שירותי ניהול וייעוץ בע"מ, איילון פתרונות פיננסיים (2004) בע"מ ואיילון קרנות נאמנות בע"מ,(להלן: "קבוצת איילון"),לרבות בעלי שליטה ו/או בעלי עניין בה, מחזיקה ו/או עשויה להחזיק ו/או לבצע פעילות בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסיים ו/או בסחורות המוזכרים בסקירה זו (להלן: "הנכסים") עבור עצמה ו/או עבור לקוחותיה ו/או במסגרת אחרת. כן עשויה קבוצת איילון, לרבות בעלי שליטה ו/או עניין בה ו/או חברות שמי מאלה הינו בעל עניין בהן, בהתאם למגבלות הקבועות בדין, להתקשר בעסקאות ו/או להעניק שירותים לחברות הנזכרות במידע או חברות הקשורות אליהן, בין במישרין ובין בעקיפין.
אין בסקירה ו/או בנתונים, ידיעות, ניתוחים, הערכות, טקסט ו/או תמונות (להלן: "הסקירה") זו אלא הבעת דעה בלבד מתוך מטרת הבאת מידע כללי המתבסס על הידוע ביום פרסום הסקירה הגלוי והציבורי ו/או מקורות מידע אחרים אשר בעיני כותבי הסקירה ניתן להתייחס אליהם כאמינים אך המידע לא אומת בדרך עצמאית על ידי עורכי הסקירה ומשכך לא ניתן להיות ערבים לדיוק הפרטים שנכללו בה ו/או לשלמותה ובכלל זה לא ניתן להתחייב שבמידע לא ייכללו טעויות או שגיאות ויש לראות את הדברים הכתובים באופן מתאים וכמובן בכפוף לשינוים שחלו בזמן ממועד עריכת הסקירה ובכל מקרה אינה מהווה תחליף למידע המופיע בתשקיפי ההנפקה של הנכסים הרלוונטיים ו/או בדיווחים הנוגעים אליהם מכל מין וסוג שהוא.
מבלי לגרוע מכלליות האמור, כל האמור בסקירה זו עשוי להשתנות בכל עת וללא מתן הודעה נוספת ואין לראות בסקירה כשלמה וכממצה, ובין השאר, בקשר לכל ההיבטים הנוגעים לנכסים הכללים או הספציפיים המוזכרים בה, במישרין ו/או בעקיפין ו/או על דרך ההפניה. כמובן שסקירה זו אינה מהווה הצעה של הנכסים ואינה מהווה הזמנה לרכשם ואין לראות בה כייעוץ ו/או שיווק בדבר כדאיות ההשקעה בה ו/או כהצעה או כשידול או כהמלצה, במישרין ו/או בעקיפין, לקנות ו/או למכור את הנכסים, ובכלל זה יחידות השתתפות של קרנות נאמנות בניהולו של מנהל הקרן מקבוצת, בשום אופן צורה ו/או דרך. עוד יצוין כי הנכסים המוזכרים בסקירה עשויים שלא להתאים לקורא הסקירה.
יודגש: סקירה זו אינה מביאה בחשבון את מטרות ההשקעה, המצב הכלכלי והצרכים הייחודיים של כל משקיע ויש לצורך בטרם קבלת החלטת השקעה כלשהי להתייעץ, ככל שנדרש, עם גורם ייעוץ מוסמך לרבות יועץ מס מוסמך בדבר השלכות המס של פעילות בנכסים או לראות סקירה זו כשיקול אחד במכלול. קבוצת איילון אינה מחויבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים ו/או עדכונים במידע ו/או בסקירה מראש או בדיעבד. על רקע כל האמור, קבוצת איילון לא תהא אחראית לכל נזק ו/או הפסד שייגרמו, למאן דהו, בדרך כלשהי, במישרין ו/או בעקיפין, כתוצאה מהסתמכות על הסקירה ו/או שימוש בה בדרך כלשהי.
אין לעשות שימוש בסקירה זו ללא רשות מפורשת בכתב מקבוצת איילון והיא אינה מיועדת אלא למי שהומצאה לו על ידי קבוצת איילון. כמו כן, נדגיש כי עליכם לבחון כל סקירה בפני עצמה ולראות האם היא נכנסת להגדרה של "עבודת אנליזה" כפי שהובאה לעיל, במידה והסקירה אכן מהווה עבודת אנליזה יש לוודא שהיא עומדת בדרישות ההוראה כאמור. לשימת לבכם, כיום הוראת האנליזה חלה גם לגבי ני"ע בחו"ל ולא רק לגבי ני"ע בארץ.

חייג עכשיו